JH1 nykyinen jäähalli.jpeg


Mäntsälän jäähalli

Mäntsälän jäähallin vasta valmistunut laajennus- ja perusparannushanke on upea kokonaisuus joka tarjoaa monipuoliset harjoitusolosuhteet jääurheilun ja keilailun harrastajille. Suunnittelussa etsittiin ratkaisuja, joilla saatiin monikäyttöinen, energiataloudellinen sekä käyttäjäystävällinen ja kaikin puolin edistyksellinen kokonaisuus. Käyttäjät arvostavat ilmavaa ja viihtyisää sisätilaa. Molempien jäähallien korkealle kohoavat katon sisäpintojen akustiset ominaisuudet onkin koettu miellyttäviksi  kenttäkuulutuksissa sekä valmennustoiminnassa. Runsaalla puun käytöllä ja herkullisen keltaisella värisävyillä sisätilaan on saatu arvokas ja lämmin tunnelma.

Laajennushanke pähkinänkuoressa

  • Laajennuksen pinta-ala 4.200 m2, rakennuksen koko pinta-ala on laajennuksen jälkeen 7.171m2 ja tilavuus 54.840 m3.

  • Tilat: kaksi kaukaloa, kahdeksan pukoppia, kuusiratainen keilahalli, peilisali joustoparketilla, kuntosali joukkueille, juoksusuora sekä varusteiden huolto-, kuivatus- ja säilytystilat.     
  • Ravintolamaailma kokoustiloineen: kaksi kahviotilaa, ravintola, auditorio, kokoustiloja 10 - 500 henkilölle ja tilaussauna.  

Olosuhteet

Harjoitusolosuhteisiin on kiinnitetty erityistä huomiota. Molemmissa jäähalleissa on joustokaukalot, pelaaja- ja rangaistusaitiot sijaitsevat SJL:n  sääntöjen mukaan eri puolilla kenttää sekä juomapullot voidaan täyttää vaihtoaitioiden vesipisteellä.  Toimitsija-aitiot ovat katettuja ja lämmitettäviä.

Uuden CO2 kylmätekniikan ansiosta jään lämpötila pysyy tasalämpöisenä koko kentän alueella ja näin ollen jää kuivuu entistä nopeammin jäänajon jälkeen. Jään paksuus on 25 - 30 mm ja se pidetään koko kaukalon alueella suorana laser-ohjatun reunajyrsimen avulla.

Jäähallien sisälämpötila pidetään ympäri vuoden +12 Co asteessa ja ilmankoteus 65 % RH. 

Käyttömukavuus

Alakerrassa on kahdeksan tilavaa pukuhuonetta peseytymistiloineen, tuomareille on omat pukeutumis- ja peseytymistilat. Osasta pukuhuoneita on suora kulkuyhteys kentälle. Luistimien teroitustila sekä lukittavat varusteiden kuivatus- ja säilytystilat sijaitsevat pukuhuonekäytävällä, myös varusreiden pesu voidaan suorittaa jäähalilla.

Mäntsälän jäähalli mahdollistaa isojenkin tilaisuuksien järjestämisen. Käytössä on 500 katsomopaikkaa ja tilaa itse tapahtumalle yhteensä noin 4000 m2. Katsomon lämpötila pidetään +17 Co asteessa. 

Jäähallin asikkaiden käytössä on huippunopea langaton nettiyhteys.

Oheisharjoittelu

Mäntsälän jäähalli sijaitsee Mäntsälän kunnan keskustassa urheilupuiston alueella. Viereiset yleisurheilu- ja jalkapallokentät sekä monitoimitalo tarjoavat monipuoliset harjoittelumahdollisuudet.

Jäähallin joustoparketilla varustettu peilisali tarjoaa hyvät mahdollisuudet oheisharjoitteluun taitoluistelijoille, voimistelun- ja tanssinharrastajille.

Jäähallin kuntosali joukkueille sekä juoksusuora otetaan käyttöön syksyn aikana.

Tekniikka ja ympäristö

Laajennushankkeen yhteydessä jäähallin kylmätekniikka uusittiin kokonaan. Toisena jäähallina Suomessa Mäntsälän jäähalliin valittiin suorahöyrysteinen hiilidioksidi CO2 järjestelmä.

Hiilidioksidi CO2 on luonnonmukainen, myrkytön ja palamaton kylmäaine, jolla ei ole vaikutusta ilmastonlämpenemiseen, sen GWP=1.

Uusi kylmätekniikka on tehokkaan lauhdelämmön hyödyntämisen myötä osoittanut energiatehokkuutensa pinentyneen sähkönkulutuksen muodossa. Jatkossa osa sähkönkulutksuksesta tullaan korvaamaan jäähallin katolle asenettavalla aurinkosähköjärjestelmällä.

Lauhdelämpö

Kylmäkoneiston tuottama lauhdelämpö otetaan talteen suuriin varaajiin. Lauhdetta käytetään rakennuksen lämmityksen lisäksi käyttöveden esilämmityksessä ja routaputkistossa. Myös jäänajo suoritetaan lauhdelämmöllä lämmitetyllä vedellä. Jäähallin käyttöenergiana on yksinomaan sähkö. Vaikka lämmitettävää tilaa on paljon, on tehokkaan lauhteen hyväksikäytön ansiosta lisälämmitysenergiaa tarvittu vain talven huippupakkasilla.

Kaikkien toimintojen ohjaus tapahtuu tietotekniikan avulla, mm. hallin eri osien lämpötilat, jään lämpötila, ilmanvaihdon käyttö, ilmankuivaus sekä -kostutus ja lattialämmitykset. Rakennuksen sisäilman pitää raikkaana 11 ilmanvaihtokonetta.

Jäähallin pysäköintialueella on autolataupaikat neljälle sähköautolle. 

 

Verkkopalvelun alusta onstage © 2021 online.fi