Tekniikka

Laajennus ja perusparannushanke

Mäntsälän jäähallin laajennus- ja perusparannushanke toteutettiin v. 2019-2021. Lajennuksen myötä käyttöön saatiin äärettömän energiatehokas kokonaisuus ja seuraavat tilat:

• Kaksi jäähallia
• Kuusiratainen keilahalli
• Kahvio- ja ravintolatilat
• Kolme kokoustilaa
• Tilaussauna
• Peilisali
• Kuntosali
• Juoksusuora
• Kahdeksan pukuhuonetta
• Varusteiden huolto- ja säilytystilat

CO2 kylmätekniikka

Iv-konehuone
Iv-konehuone


CO2 kylmätekniikka

Mäntsälän jäähallin kylmätekniikaksi valittiin toisena jäähallina Suomessa suorahöyrysteinen hiilidioksiditekniikka. CO2 on ainoa kylmäaine, joka on luonnonmukainen, myrkytön ja palamaton. Se on myös tulevaisuuden kylmäaine, koska sen käytölle ja täyttömäärille ei ole asetettu rajoituksia.

Miksi CO2 kylmäaineeksi 

CO2:lla ei ole vaikutusta ilmaston lämpenemiseen, sen GWP=1. Kaikkiin muihin kylmäaineisiin verrattuna CO2:lla on selvästi paras lämmönsiirtokyky ja se kuluttaa vähemmän energiaa.


Lämmönjakohuone
Lämmönjakohuone

Energiatehokkuus

Mäntsälän jäähallin käyttöenergiana on yksinomaan sähkö, kaukolämpöliittymää ei ole. Kylmäkoneiston tuottama lauhdelämpö kerätään talteen suuriin, yhteensä yli 20 m3:n kokoisiin varaajiin. Lauhdelämpöä käytetään molempien jäähallien-, keilahallin-, kahvio- ja kokoustilojen-, pukuhuoneiden- sekä varusteiden säilytystilojen lämmityksen lisäksi käyttöveden lämmityksessä ja routaputkistossa, joka estää ikiroudan syntymisen kaukaloiden alapuolisiin maakerroksiin. Myös jäävuorojen välinen jäänajo suoritetaan lauhdelämmöllä lämmitetyllä vedellä. 

Kaikkien toimintojen säädöt hoidetaan tietotekniikan avustuksella, mm. hallin eri osien lämpötilat, jään lämpötila, ilmanvaihdon käyttö, ilmankuivaus ja lattialämmitykset. Tekniikan automatisointi mahdollistaa jäähallin käytönhallinnan täydellisen etäkäytön. 

Rakennuksen tilavuuteen verrattuna uusi CO2 kylmätekniikka on tuonut yli 40 prosentin energiasäästön.

 

Sähkön kulutusvertailu

Mäntsälän jäähallin kovalla käytöllä ollut, elinkaarensa päähän tullut NH(ammoniakki) -kylmätekniikka vaihdettiin vuonna 2019 jäähallilaajennuksen yhteydessä suorahöyrysteiseksi hiilidioksidi (CO2) järjestelmäksi. Jäähallin kerrosalan 2,5 kertaiseksi kasvusta sekä lämpimien (+20 C) tilojen 9 kertaistumisesta huolimatta sähkönenergian kulutus on osoittanut uuden CO2 järjestelmän ylivoimaiset lämmönsiirto-ominaisuudet.

Mukavuudesta tinkimättä

Huipputehokkaan lauhdelämmön hyödyntämisen ansiosta ei harrastajien ja yleisön mukavuudesta ole tarvinnut tinkiä. Molempien jäähallien sisälämpötila on voitu pitää + 12 asteessa, sekä katsomon lämpötila + 15 asteessa, lämpötila kentän tasolla on pidetty + 6 asteessa ja jään lämpötila - 5 asteessa.